Sak: 22-723 Klage over avtaleinngåelse – Saga Energi AS

Saken gjaldt uenighet om hvorvidt det var inngått bindende fastprisavtale mellom partene. Klager fastholdt at hun hadde krav på fastprisproduktet som hun bestilte den 09.08.2022. Hun viste til ordrebekreftelsen som uttrykk for innklagedes avtaleaksept. Saga Energi AS bestred at det ble inngått bindende avtale under henvisning til at avtaleproduktet var utsolgt i klagers prisområde. Selskapet anførte at dette fremgikk tilstrekkelig klart ved avtalebestillingen, og at klager dermed ikke handlet i aktsom god tro da hun bestilte fastprisproduktet. Klager ble enstemmig ikke gitt medhold.

Saga Energi AS benytter Fornybar Norges standardkontrakter. 

Saken gjelder uenighet om avtaleinngåelse. 

Regelverk: Standard Kraftleveringsavtale § 1-2 og avtaleloven. 

Historikk: 

09.08.2022 – Klager bestiller fastprisavtale hos innklagede. 

09.08.2022 – Klager avvises som kunde som følge av at det bestilte fastprisproduktet er utsolgt i prisområdet hennes. 

Krav: Klager fastholder at det ble inngått bindende fastprisavtale.  

Partenes anførsler:    

Klager hevder at det ble inngått bindende fastprisavtale og at selskapet dermed ikke har grunnlag for å gå bort fra denne. Klager viser til bestillingsbekreftelsen og forklarer at hun ikke kunne huske at det ble opplyst om at avtalen var utsolgt. Klager mener at ordrebekreftelsen i alle tilfeller gir tilstrekkelig uttrykk for innklagedes avtaleaksept.  

Saga Energi AS bestrider at det ble inngått bindende avtale. Selskapet viser til avtalevilkårene som fremgikk på nettsiden på bestillingstidspunktet og i etterfølgende kommunikasjon. Det hevder at klager ikke har handlet i aktsom god tro.  

Selskapet viser til at det uttrykkelig har opplyst om at avtalen vil bli avvist selv om ordren er gått gjennom og kvittering er mottatt. 

Nemnda ser slik på saken: 

Saken gjelder uenighet om hvorvidt det ble inngått bindende fastprisavtale.   

Klager bestilte den 09.08.22 fastprisproduktet «FASTPRIS 275 øre ut 2023» gjennom nettsidene til Saga Energi AS. Samme dag mottok klager en bestillingsbekreftelse fra Saga Energi AS der hun ble ønsket velkommen som kunde med tildelt kundenummer, og med slik ordlyd:  

«Bekreftelse på levering av kraft 

Vi ønsker deg velkommen som kraftkunde hos Saga Energi fra 26.08.2022.  

Saga Energi - FASTPRIS 275 øre ut 2023 

  • Gjeldende pris 275 øre pr kWh inkl. el sertifikater og mva. 
  • Fast månedsbeløp kr. 39,- inkl. mva. kommer i tillegg. 
  • Avtalen gjelder ut 31.12.2023. 

(…)» 

Nemnda bemerker at bekreftelsen fra Saga Energi AS fremstår som en aksept av bestillingen når den leses isolert. Saga Energi AS har imidlertid hevdet at klager underveis i bestillingsprosessen fikk informasjon om at tilbudet ikke gjaldt for kunder i andre prisområder enn NO1 og NO5. Det norske kraftmarkedet er delt inn i fem prisområder, der NO1 er Øst-Norge og NO5 er Vest-Norge. Klager er bosatt i Risør, som tilhører prisområde NO2, Sør-Norge. Saga Energi AS har gjort gjeldende at det på nettsiden der avtalen ble bestilt blant annet skal ha fremgått følgende:  

«Prisområdet NO2 ble utsolgt 28.07.22 kl 18:06  

Bestillinger i NO2 etter dette tidspunktet vil avvises, selv om du kan gjennomføre ordren på nettsiden og får kvittering på e-post.»  

Samme sted skal det også ha stått i produktbeskrivelsen:  

«• Avtalen gjelder ut 31.12.23  

  • Gjelder privatkunder i NO1 og NO5 
  • Avtalen gjelder et begrenset antall kunder» 

Saga Energi AS har fremlagt skjermdumper fra nettsiden slik den var på bestillingstidspunktet som underbygger at tilbudet ikke gjaldt for kunder i prisområde NO2.  

Selv om dokumentasjonen som er fremlagt av Saga Energi AS i saken underbygger at selskapet under bestillingsprosessen tok uttrykkelig forbehold om at tilbudet ikke gjaldt for det prisområdet klager tilhørte, og også opplyste at dette forbeholdet gjaldt selv om kunden skulle motta kvittering på bestillingen, er ikke nødvendigvis rekkevidden av de ulike prisområder fullt ut kjent for alle kunder. Disse forholdene trekker likevel klart i retning av at bestillingsbekreftelsen ikke kan anses som en bindende aksept fra Saga Energi AS overfor klager.  

Nemnda finner videre grunn til å vise til at senere samme dag som bestillingen ble inngitt, 09.08.22, sendte Saga Energi AS ny e-post til klager, med følgende ordlyd:  

«Hei, som det fremkommer på våre nettsider ble vi utsolgt for Fastpriskvoter i NO2 28.07.2022 kl.18:06, ifølge våre systemer tilhører du denne prissonen og bestilte etter dette tidspunktet, din bestilling er derfor avvist. Leverandørbytte vil ikke bli utført og du forblir hos dagens leverandør.  

Du er hjertlig velkommen til å bestille en av våre andre strømavtaler dersom du ønsker det.»  

Som utgangspunkt er en aksept bindende for den som avgir den når aksepten kommer frem til tilbyderen. Med utgangspunkt i avtaleloven § 39 andre punktum gjelder det imidlertid et unntak fra dette – den såkalte re integra-regelen. Denne gir en snever adgang for den som avga aksepten til å gå fra aksepten der motparten ikke har innrettet seg etter aksepten og det for øvrig foreligger særlige grunner for at partene likevel ikke skal anses bundet.   

Slik nemnda ser på denne saken, kom Saga Energis tilbakekall av sin bestillingsbekreftelse så raskt at klager ikke kan anses å ha innrettet seg etter aksepten, samtidig som det forhold som Saga Energi har vist til – at de allerede ved bestillingen var utsolgt for fastprisavtaler i klagers prisområde, utgjør en tilstrekkelig særlig grunn til at de uansett kunne kalle tilbake aksepten.  

Uansett hvordan omstendighetene rundt bestillingen og den utsendte bestillingsbekreftelsen skal forstås, mener nemnda derfor at e-posten om kansellering i denne saken tilsier at bindende avtale ikke kan anses inngått mellom klager og Saga Energi.  

Nemndas konklusjon er at klager ikke gis medhold.  

Uttalelsen er enstemmig.  

VEDTAK 

Klager gis ikke medhold.  

 

Oslo, 22. mai 2023  

Henrik E. Kolderup, leder  

Thomas Iversen, Forbrukerrådet  

Jon Aadland, Fornybar Norge   

Lars Lima, Fornybar Norge 

 

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.