Sak: 22-276  Klage på avtale– Agva Kraft AS

Saken gjaldt fakturering. Klager avviste fakturert krav og krevde nye fakturaer med fakturaspesifikasjoner der negativt påslag er spesifisert. Klager hevdet at selskapets fakturering var feil. Klager påpekte at fakturaspesifikasjoner skal fremgå tydelig på de løpende fakturaene, herunder hvilke priser og rabatter som gjelder. Agva Kraft AS anførte at det var forklart overfor klager at faktura ikke kunne spesifiseres. Agva Kraft AS påpekte at det var sendt utregning som viste hvordan Agva Kraft AS kom frem til prisen. Agva Kraft AS anførte at forbruket er hentet fra Elhub og i samsvar med hva nettselskapet har rapportert inn. Klager ble enstemmig gitt medhold. Agva Kraft AS benytter Fornybar Norges standardkontrakter. Saken gjelder uenighet om fakturering. Regelverk: Standard kraftleveringsavtale § 1-2.

Krav: Klager avviser fakturert krav og krever ny faktura med fakturaspesifikasjoner. Klager hevder at selskapets fakturering for desember er feil.    

Partenes anførsler:   

Klager reagerer på selskapets fakturering.    

Klager hevder at fakturaspesifikasjoner skal fremgå tydelig på de løpende fakturaene, herunder hvilke priser og rabatter som gjelder. Klager påpeker at utstedte fakturaer ikke er i henhold til det avtalte da det ikke fremkommer tydelig av dem en rabatt (negativt påslag) på 13,5 øre. Klager avviser derfor fakturert krav og krever ny faktura med korrekt spesifikasjon. 

Agva Kraft AS (Agva Kraft) anfører at det er forklart klager at faktura ikke kan spesifiseres. Agva Kraft påpeker at det er sendt utregning som viser hvordan selskapet kommer frem til prisen.    

Agva Kraft anfører at forbruket er hentet fra Elhub og i samsvar med hva nettselskapet har rapportert inn.    

Agva viser til at klager har vært kunde fra 28.07.21 til 26.12.21. Kundeforholdet ble avsluttet da klager ikke viste vilje til å betale. Utestående saldo er kr 12 012,57.   

Nemnda ser slik på saken: 

Saken gjelder uenighet om utforming av faktura.   

I henhold til forskrift om kraftomsetning og nettjenester av 11.03.1999 nr. 301 § 7-2 annet ledd bokstav b skal fakturaen inneholde informasjon om fakturagrunnlaget, herunder egne varelinjer for alle priselementer og kraftvolum.  

Det er uomtvistet mellom partene at det er avtalt en rabatt på 13,5 øre av påslaget. Slik nemnda oppfatter saksforholdet, var dette det helt sentrale elementet i dette produktet. Nemnda tar ikke stilling til om påslaget alltid bør fremgå av fakturaspesifikasjonen i en spotprisavtale. I denne saken, der det negative påslaget – altså en rabatt på spotpris – er det vesentlige avtaleproduktet, mener nemnda at avtalt rabatt bør fremgå som en egen varelinje i fakturaen. 

Ut fra fremlagt dokumentasjon er nemnda ikke i stand til å danne seg en grunngitt oppfatning om det er fakturert korrekt. Nemnda oppfordrer derfor Agva Kraft til å redegjøre for fakturert krav på en oversiktlig måte, slik at klager får sikkerhet for at det er fakturert korrekt.    

Nemndas konklusjon er at klager gis medhold.  

Uttalelsen er enstemmig.  

VEDTAK 

Klager gis medhold.  

 

Oslo, 20. mars 2023  

Henrik E. Kolderup, leder  

Thomas Iversen, Forbrukerrådet  

Jon Aadland, Fornybar Norge   

Lars Lima, Fornybar Norge 

 

Elklagenemndas vedtak er rådgivende. Ved vedtak som går imot innklagede, skal innklagede gi begrunnet melding til klager og nemnda innen fire uker dersom vedtaket ikke vil bli fulgt.