Sak: 22-858 Klage på avtalevilkår – Tinde Energi AS (Nuax AS)

Saken gjelder uenighet om avtalevilkår. Regelverk: Standard kraftleveringsavtale § 1-2. Alminnelige obligasjonsrettslige prinsipper.

Partenes anførsler:   

Klager anfører at han inngikk avtale om maksprisgaranti på 69 øre/kWh i tre år og en avtaletid på ett år med oppstart den 21.05.2021. I mars 2022 kontaktet han GNP Energy AS med sikte på å forlenge avtalen ut garantitiden, noe GNP Energy AS bekreftet. Etter overføringen av «avtalen i sin helhet» fra GNP Energy AS til Tinde Energi, har Tinde Energi nektet å godta avtalen.  

Tinde Energi AS (i dag Nuax AS, heretter Tinde Energi) anfører at avtalen er overført med de vilkår som ligger i inngått skriftlig avtale. Tinde Energi påpeker at avtalen med klager var en forvaltningsavtale med varighet på tre år, og med en maksprisperiode på 12 måneder. Det er gjort gjeldende at GNP Energy AS har fakturert kunden for makspris utover avtaletiden og at de har overført en utgått makspris fra GNP Energy AS til Tinde Energi.  

Nemnda ser slik på saken: 

Saken gjelder uenighet om avtalevilkår.   

Nemndas kompetanse til å realitetsbehandle klagesaken:  

Om nemndas kompetanse til å realitetsbehandle klagen, viser nemnda til bedømmelsen av dette i samlevedtaket som gjelder klagesakene 22-1477, 23-073, 23-076, 23-078 og 23-083.  

Nemndas syn på klagesaken:  

Nemnda viser til sin begrunnelse i samlevedtak for 22-649, 22-660 22-674, 22-758, og legger til grunn at ved en overføring av avtale skal avtalen kunden har hatt hos daværende leverandør i ethvert tilfelle videreføres til ny leverandør. I den grad det gjøres endringer i denne avtalen, må selskapet følge de fremgangsmåter som gjelder for varsling i avtalen.  

Nemnda bemerker at i forbindelse med avtaleinngåelsen i mai 2021 med GNP Energy AS, svarte klager «ja» på en SMS fra GNP Energy AS med følgende ordlyd:  

«Hei! Svar Ja på denne sms dersom du ønsker å bestille strøm fra GNP Energy. Avtalen er Folkepakka Garanti. Du får strøm til forvaltningspris, oppstartspris på 19,90 øre de første 2 mnd. Og fastledd til kun 49 ,- per mnd. Maksprisgaranti på kun 69 øre kwh i 3 år. 12 mnd avtaletid. […]»  

Det er ingen ting i øvrig fremlagt dokumentasjon fra avtaleinngåelsen som tilsier at maksprisperioden hadde en annen varighet enn tre år. Dette er også bekreftet av GNP Energy AS i e-post til klager 05.09.22, og fremgår også av utskrift fra GNP Energy AS’ kundebehandlingssystem at klager ble informert om dette i telefonsamtale den 24.03.22. I e-posten av 05.09.22 fremgår det videre at leveransen startet opp den 21.05.21.  Nemnda legger derfor til grunn at klager hadde avtalt med GNP Energy AS makspris på 69 øre/kWh frem til den 20.05.2024. Nemnda konkluderer med at klager har krav på at avtalen hos GNP Energy AS videreføres av Tinde Energi etter overføringen av kundeforholdet.  

Nemnda tilføyer at så langt GNP Energy AS har gitt uriktig informasjon om kundeforholdet ved overføringen til Tinde Energi, slik selskapets argumentasjon kan tilsi, er dette noe som må forfølges av Tinde Energi overfor GNP Energy AS, og som er kunden uvedkommende.  

Nemndas konklusjon er at klager gis medhold.  

Uttalelsen er enstemmig.  

 

VEDTAK 

Klager gis medhold.  

 

Oslo, 9. mars 2023 

Henrik E. Kolderup, leder  

Gustav Norman, Forbrukerrådet  

Thomas Iversen, Forbrukerrådet  

Jon Aadland, Fornybar Norge   

Lars Lima, Fornybar Norge    

Elklagenemndas vedtak er rådgivende. Ved vedtak som går imot innklagede, skal innklagede gi begrunnet melding til klager og nemnda innen fire uker dersom vedtaket ikke vil bli fulgt.