Sak: 12-41 Klage vedrørende størrelsen på etterfakturert forbruk - manglende selvavlesninger – Hafslund Nett AS

Saken gjaldt størrelsen på etterfakturert forbruk. Klager bestred å ha brukt så mye strøm. Hafslund Nett AS viste til at de hadde sendt oppfordring om måleravlesning hver annen måned, men mottok ikke måleravlesninger og fakturerte beregnet forbruk. Klager ble enstemmig ikke gitt medhold.

Saken gjelder størrelsen på etterfakturert forbruk.

Regelverk

Standard Nettleieavtale § 5-2.

Historikk

01.10.09 Kundeforhold opprettet

03.11.09 Måleravlesning av klager

01.06.11 Måleravlesning av klager

I mellomliggende periode er måleren ikke lest av.

30.11.11 Kontroll av måler. Måleren ble funnet i orden.

Krav

Klager bestrider å ha brukt så mye strøm som er etterfakturert.

Partenes anførsler

Klager bestrider fakturert forbruk. Klager hevder et lavere forbruk på ca ¼ av det som er fakturert og viser til at de fyrer med ved, oljeovn og varmekabler på bad. Forbruket har ikke endret seg de årene de har vært kunde.

Hafslund Nett AS viser til at de har sendt oppfordring om måleravlesning hver annen måned. De mottok ikke måleravlesninger og fakturerte beregnet forbruk i henhold i justert innmatingsprofil. Klager er etterfakturert for perioden 03.11.09 - 01.06.11 med kr 15 362,88.

Det ble ikke sendt separat standardbrev om manglende måleravlesning til klager, da klager sa opp sitt kundeforhold før det var aktuelt å sende et slikt brev.

Det akkumulerte forbruket skyldes manglende avlesninger fra klager.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder størrelsen på etterfakturert forbruk.

På bakgrunn av de foreliggende opplysninger legger nemnda til grunn at strømforbruket er korrekt avlest 03.11.09 og 01.06.11. Mellom disse datoer er forbruket stipulert.

I henhold til nettavtalen plikter kunden å lese av måleren i samsvar med de frister som er oppgitt av nettselskapet. Mangler slik måling, har nettselskapet anledning til å fastsette kundens uttak av strøm skjønnsmessig, dog slik at nettselskapet plikter å påse at alle målepunktene avleses minst en gang i kalenderåret, med mindre dette medfører urimelig kostnad eller ulempe for nettselskapet, jf nettavtalens pkt 5-2.

I denne saken legger nemnda til grunn at Hafslund Nett AS har gjort tilstrekkelige henvendelser til klager for å få innhentet måleravlesning. Hafslund Nett AS har da anledning til å etterfakturere et ikke tidligere fakturert forbruk når faktisk måleravlesning foreligger.

Måling av strømforbruk foretas av nettselskapet i overensstemmelse med gjeldende forskrifter om måling og avregning. Den som forlanger måler kontrollert, dekker i henhold til nettleieavtalen kostnadene ved kontrollen. Dersom kontrollen viser et større avvik enn det forskriften tillater, skal nettselskapet bekoste kontrollen. Dersom det ikke er funnet feil på måleren, og det målte forbruket representerer et påregnelig forbruk, må kunden om han likevel påberoper seg et lavere forbruk enn det målte, sannsynliggjøre dette.

På bakgrunn av de foreliggende opplysninger legger nemnda i dette tilfelle til grunn at det ikke var feil på måleren eller strømnettet som kan ha påvirket målt forbruk. Nemnda legger videre til grunn at det målte forbruket er påregnelig. Nemnda kan heller ikke se at det er fremlagt tilstrekkelige holdepunkter for eller tilstrekkelig sannsynliggjort et lavere forbruk.

I og med at det ikke er påvist feil med måler eller strømnett og at det målte forbruket ikke kan anses som upåregnelig, finner nemnda det sannsynlig at klager har brukt den strøm som er målt.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 18. juni 2012

Einar Kaspersen, leder Anne Kittilsen, Forbrukerrådet Christine Otterstad, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemnda sitt vedtak er rådgivende.