Sak: 12-72 Klage vedrørende dobbeltmåling pga feilkobling – TrønderEnergi Nett AS

Saken gjaldt tilbakebetaling av dobbeltfakturert strøm. Klager krevde refundert dobbeltfakturert strøm fra høsten 2004, men TrønderEnergi Nett AS avviste krav ut over vanlig foreldelsesfrist da de ikke var kjent med og ikke hadde forutsetning for å vite at anlegget var dobbelt målt. Klager ble enstemmig ikke gitt medhold.

Nemnda diskuterte i møtet 16.04.12 hvorvidt denne saken kunne behandles i nemnda. Med dissens, bransjens ene representant, fant nemnda at saken kunne behandles.Saken gjelder tilbakebetaling av dobbeltfakturert strøm.

Regelverk

Standard Nettleieavtale §§ 5-3 og 5-4.

Foreldelsesloven § 2 og § 10.

Historikk

15.04.04 Ni private målere monteres etter bestilling

03.03.11 Det påvises feil på målersystemet – anlegget er dobbeltmålt pga feilkobling

18.07.11 Forbruk innenfor tre års foreldelsesfrist refunderes 30.11.11 Kundeforhold avsluttet

Krav

Klager krever at de får refundert dobbeltfakturering fra høsten 2004 frem til 01.03.08.

Partenes anførsler

Klager stiller seg uforstående til at de ikke har vært registrert som kunde i 2004. Det har bodd mennesker der før 14.02.06, og de må ha hatt tilknytning til nettselskapet. Klager viser til at de har forsøkt å innhente nødvendig informasjon fra selskapet, men har blitt avvist med at de ikke har noen rett til å vite noe om anlegget forut for nevnte dato. Klager viser til at Foreldelsesloven § 10 kan gi unntak for treårsfristen og hevder at de i dette tilfellet ikke hadde noe mulighet til å vite noe om denne feilen ved måling. Klager påpeker at TrønderEnergi Nett AS har erkjent ansvar i saken ved å gi delvis refusjon, og mener at en profesjonell aktør burde påta seg hele ansvaret. Klager viser til sak 08-174 og krever tilbakebetalt beløp som skyldes dobbelfakturering fra høsten 2004 frem til 01.03.08.

TrønderEnergi Nett AS avviser kravet om refusjon ut over vanlig foreldelsesfrist da de ikke var kjent med og ikke hadde forutsetning for å vite at anlegget var dobbelt målt. Dette ble ikke oppdaget før en gjennomgang av kundens anlegg i mars 2011. TrønderEnergi Nett AS viser til at kunden er ansvarlig for at anlegget er i samsvar med regelverket, herunder arbeid utført av installatør. TrønderEnergi Nett AS viser til at klager ikke var registrert som kunde på anlegget i 2004 og kan med bakgrunn i dette heller ikke refunderes tilbake til 2004. Klager ble først kunde den 14.02.06. TrønderEnergi Nett AS avviser klagers sammenligning med sak 08-174 da feilfakturering i denne saken ikke skyldes feil ved måler eller målingen.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder tilbakebetaling av dobbeltfakturert strøm.

I henhold til Standard Nettleieavtale §§ 5-3 er kunden selv ansvarlig for kontroll, ettersyn og vedlikehold av eget anlegg.

Borettslaget må likestilles/identifiseres med installatøren. Borettslaget burde således etter nemndas vurdering ha kjent til feilen. Den utvidede foreldelsesfrist i foreldelsesloven § 10 kommer derfor ikke til anvendelse.

Nemnda finner etter dette ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 22. august 2012

Einar Kaspersen, leder Christine Otterstad, Forbrukerrådet Anne Kittilsen, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.