Sak: 12-79 Klage vedrørende forbruk på sommerhytte – Kragerø Energi AS

Saken gjaldt uenighet om forbruk på fritidsbolig. Klager avviste fakturert forbruk og viste til at sommerhytten kun ble brukt fem uker i året og at strømmen ble slått av etter avreise. Kragerø Energi AS mente klager måtte ha brukt den strøm som var målt. Klager ble enstemmig ikke gitt medhold.

Saken gjelder uenighet om forbruk på fritidsbolig

Regelverk

Standard Nettleieavtale §§ 5-2 og 5-4.

Historikk

Første måler ble tatt ned 26.07.10. Stand: 35 719 kWh Årsforbruk i underkant av 600 kWh i årene 2004 – juli 2010

26.07.10 Andre måler installert Måleren ble kundeavlest

12.08.11 og avlest av selskapet 01.10.11.

02.01.12 Måleren tatt ned, kontrollert i laboratorium og funnet i orden. Stand: 16 003 kWh Årsforbruk i underkant av 10 700 kWh fra juli 2010 og ut året 2011.

02.01.12 Tredje måler installert Forbruk i litt over årets fire første måneder: 799 kWh

Krav

Klager avviser fakturert forbruk.

Partenes anførsler

Klager har mottatt faktura pålydende kr 14 993.70 for forbruk fra 01.07.11 – 30.09.11. Klager viser til at sommerhytten brukes maks fem uker i året. Strømmen slås av etter avreise.

Klager avviser fakturert forbruk og ber om at forbruket beregnes på grunnlag av tidligere gjennomsnittlig forbruk.

Kragerø Energi AS mener klager må ha brukt den strøm som er målt. De antar at kunden har hatt på mer strøm i perioden fra målerbyttet 26.07.10 og frem til ny avlesning 12.08.11 uten at de har vært klar over det.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder uenighet om forbruk på fritidsbolig.

Måling av strømforbruk foretas av nettselskapet i overensstemmelse med gjeldende forskrifter om måling og avregning. Den som forlanger måleutstyret kontrollert, dekker kostnadene ved kontrollen. Dersom kontrollen viser forskriftsstridig avvik, skal nettselskapet bekoste kontrollen. Dersom det ikke er funnet feil på måleren, og det målte forbruket representerer et påregnelig forbruk, må kunden om han likevel påberoper seg et lavere forbruk enn det målte, sannsynliggjøre dette.

Nemnda legger på bakgrunn av de foreliggende opplysninger til grunn at det ikke var feil ved måleren. Nemnda legger også til grunn at det ikke er påvist feil i nettet som kan ha påvirket målt forbruk. Etter nemndas oppfatning kan ikke det målte forbruket anses som upåregnelig. Nemnda kan heller ikke se at det er fremlagt tilstrekkelige holdepunkter for eller tilstrekkelig sannsynliggjort et lavere forbruk.

I og med at det ikke er påvist feil med måler eller i strømnettet, og at det målte forbruket ikke kan anses som upåregnelig, finner nemnda det sannsynlig at klager har brukt den strøm som er målt. Nemnda anser det for ikke usannsynlig at belastning har stått på uten at klager har vært klar over det.

Nemnda finner etter dette ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda finner ikke å kunne anbefale at klager gis medhold.

Oslo, 10. september 2012

Einar Kaspersen, leder Anne Kittilsen, Forbrukerrådet Martin Tonning, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.