Sak: 12-84 Klage vedrørende etterfakturering på grunn av manglende selvavlesninger - Bodø Energi AS

Saken gjaldt etterfakturering på grunn av manglende selvavlesninger på hytte. Klager avviste etterfakturert forbruk og hevdet han hadde lest av og meldt inn målerstand i 2008 og 2009. Bodø Energi AS etterfakturerte etter mottatt avlesning i 2010 da de så at klager tidligere var stipulert for lavt. Nemnda fant at noe av kravet var foreldet og ga klager enstemmig delvis medhold.

Saken gjelder etterfakturering på grunn av manglende selvavlesninger på hytte.

Regelverk

Standard Nettleieavtale § 5-2.

Historikk

01.10.07 Måleravlesning gjort av kunden

14.05.10 Måleravlesning gjort av kunden Forbruket er for øvrig stipulert.

Krav

Klager avviser etterfakturert forbruk.

Partenes anførsler

Klager hevder han har lest av og meldt inn målerstand i 2008 og 2009.

Klager har i udatert brev til Bodø Energi AS, mottatt som kopi til Elklagenemnda den 02.04.12, bedt om målerkontroll.

Klager avviser etterfakturert forbruk.

Bodø Energi AS etterfakturerte da de mottok avlesning per 14.05.10. De fant at klager tidligere var stipulert for lavt. Forrige avlesning var per 01.10.07.

Etterslepet går tilbake til 01.10.07 og er fakturert og fordelt på de fire første månedene i 2010.

Bodø Energi AS viser til at avlesningskort sendes hver høst med oppfordring til avlesning av strømmåler.

Bodø Energi AS har i brev av 30.04.12 til klager redegjort for innholdet i § 5-3 om kontroll av måler og bedt klager gi beskjed om han fremdeles ønsker kontroll av måler. Selskapet har ikke hørt mer fra klager om kontroll av måler.

Nemnda ser slik på saken

Saken gjelder etterfakturering på grunn av manglende selvavlesninger på hytte.

På bakgrunn av de foreliggende opplysninger legger nemnda til grunn at strømforbruket er korrekt avlest 01.10.07 og 14.05.10. Mellom disse datoer er forbruket stipulert. I henhold til nettavtalen plikter kunden å lese av måleren i samsvar med de frister som er oppgitt av nettselskapet. Mangler slik måling, har nettselskapet anledning til å fastsette kundens uttak av strøm skjønnsmessig, dog slik at nettselskapet plikter å påse at alle målerpunktene avleses minst en gang i kalenderåret, med mindre dette medfører urimelig kostnad eller ulempe for nettselskapet, jf nettavtalens pkt 5-2.

Det er et relativt stort antall abonnenter som ikke leser av måleren minst en gang i året. Det vil medføre mye arbeid og store kostnader om nettselskapet skulle reise rundt og lese av disse målerne så snart fristen er oversittet. Det må derfor etter nemndas vurdering aksepteres at nettselskapene lar det gå noe lenger tid før avlesning søkes gjennomført av nettselskapets folk. I den mellomliggende fase burde det imidlertid etter nemndas vurdering være relativt enkelt og rimelig å sende ut skriftlig informasjon/advarsel til kunden der det uttrykkelig gjøres oppmerksom på at forbruket blir stipulert skjønnsmessig pga manglende avlesning fra kunden, og at det senere vil måtte bli foretatt en avregning etter faktisk forbruk. Etter nemndas vurdering bør slik informasjon sendes ut i løpet av det første året etter at fristen etter § 5-2 er gått ut. Sen oppfølging vil etter omstendighetene kunne føre til at nettselskapet ikke gis anledning til å etterberegne etterfølgende avvik mellom stipulert og faktisk forbruk.

Bodø Energi AS burde i dette tilfellet etter nemndas vurdering i løpet av 2009 informert klager om konsekvensene av manglende avlesning. Slik informasjon ble gitt i 2010. Etter en konkret vurdering er nemnda av den oppfatning at den noe mangelfulle informasjonen i dette tilfellet ikke avskjærer nettselskapet retten til å etterfakturere avvik mellom stipulert og faktisk forbruk.

Nemnda legger vanlig foreldelsesfrist av fordringer på tre år til grunn. Fristen avbrytes ved innsendelse av saken til Elklagenemnda. Foreldelse ble avbrutt da nemnda mottok saken 15.05.12. Krav fra tidligere enn tre år før denne dato, det vil si fra før 15.05.09, er foreldet. Nemnda er av den oppfatning at Bodø Energi AS har rett til å avregne forbruk fra dette tidspunkt.

Etter nemndas vurdering er det ikke hjemmel for å legge etterfakturert forbruk til siste fakturaperiode med denne periodes priser. Nemnda mener at forbruk skal periodiseres og faktureres med priser som gjaldt på det tidspunkt forbruket fant sted.

Uttalelsen er enstemmig.

VEDTAK

Nemnda anbefaler at Bodø Energi AS etterfakturerer tidligere for lavt stipulert forbruk fra 15.05.09.

Oslo, 10. september 2012

Einar Kaspersen, leder Anne Kittilsen, Forbrukerrådet Martin Tonning, Forbrukerrådet Ivar Lingaas, Energi Norge Jon Aadland, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.