Sak: 18-294 Klage vedrørende etterfakturering – Skagerak Nett AS

Saken gjaldt etterfakturering av ikke-fakturert forbruk. Klager avviste fakturert forbruk. Klager hevdet at hans kraftleverandør ikke har levert korrekt målerstand til nettselskapet. Klager avviste fakturert krav. Skagerak Nett AS viste til at måleren ikke har blitt avlest og det har vært stipulert lavere forbruk enn det som har vært det reelle forbruket. Skagerak Nett AS viste til at klager har fått påminnelse om måleravlesning på hver faktura. Skagerak Nett AS opprettholdt sitt krav. Klager ble enstemmig ikke gitt medhold.

Saken gjelder etterfakturering av ikke-fakturert forbruk.  

Regelverk

Standard Nettleieavtale §§ 5-2 og 6-5. 

Historikk  

28.12.16 – Kundeavlesning.  

27.03.18 – Kundeavlesning. 

Krav

Klager avviser fakturert forbruk på 8 312 kWh. 

Partenes anførsler 

Klager reagerer på fakturert krav for perioden mellom 28.12.16 til 27.03.18. Klager hevder at registrert forbruk på 8 312 kWh er feil.  

Klager mener det er urimelig at kan skal belastes for etterslepet da han har sendt inn måleravlesning fortløpende.  

Klager hevder at hans kraftleverandør ikke har levert korrekt målerstand til nettselskapet. 

Klager avviser fakturert krav.  

Skagerak Nett AS(SN) viser til at måleren ikke har blitt avlest i perioden mellom 28.12.16 til 27.03.18. SN viser til at det har vært stipulert lavere forbruk enn det som har vært det reelle forbruket. Etterslepet er på 8 312 kWh.  

SN viser til at stipulert forbruk beregnes ut ifra historisk forbruk som går 3 år tilbake i tid.  

SN viser til at klager har fått påminnelse om måleravlesning på hver faktura.  

SN anfører at selv om avlesningene ikke har blitt registrert, er det brukt 8 312 kWh mer enn det klager har betalt. SN opprettholder sitt krav.  

Nemnda ser slik på saken: 

Saken gjelder etterfakturering av ikke-fakturert forbruk.  

På bakgrunn av de foreliggende opplysninger legger nemnda til grunn at det det ikke er registrert avlesninger i perioden mellom kundeavlesningene den 28.12.16 og den 27.03.18. Forbruket ble derfor i mellomliggende periode stipulert. 

Klager har anført at han har avlest måleren manuelt regelmessig og videresendt dette til sin kraftleverandør. Etter nemndas syn er det ikke påvist tilstrekkelige holdepunkter for at klager har sendt inn måleravlesning til nettselskapet eller klagers kraftleverandør.  

I henhold til nettavtalen plikter kunden å lese av måleren i samsvar med de frister som er oppgitt av nettselskapet. Mangler slik måling, har nettselskapet anledning til å fastsette kundens uttak av strøm skjønnsmessig, dog slik at nettselskapet plikter å påse at alle målepunktene avleses minst en gang i kalenderåret, med mindre dette medfører urimelig kostnad eller ulempe for nettselskapet, jf. nettleieavtalen § 5-2. 

Det er et relativt stort antall abonnenter som ikke leser av måleren minst en gang i året. Det vil medføre mye arbeid og store kostnader om nettselskapet skulle reise rundt og lese av disse målerne så snart fristen er oversittet. Det må derfor etter nemndas vurdering normalt aksepteres at nettselskapene lar det gå noe lenger tid før avlesning søkes gjennomført av nettselskapets folk. I den mellomliggende fase burde det imidlertid etter nemndas vurdering være relativt enkelt og rimelig å sende ut skriftlig informasjon/advarsel til kunden der det uttrykkelig gjøres oppmerksom på at forbruket blir stipulert skjønnsmessig pga manglende avlesning fra kunden, og at det senere vil måtte foretas avregning etter faktisk forbruk. Etter nemndas vurdering bør slik informasjon sendes ut i løpet av det første året etter at fristen etter § 5-2 er gått ut. Manglende utsendelse av slik informasjon/avlesning vil etter omstendighetene kunne føre til at nettselskapet ikke gis anledning til å etterberegne etterfølgende avvik mellom det stipulerte og faktiske forbruk. Etter hvert som tiden går, skjerpes kravene til handling fra nettselskapets side. Etter nemndas syn er det ikke tilfelle i saken her. Skagerak Nett AS har etter nemndas vurdering fulgt opp § 5-2 med hensyn til måleravlesning på en tilfredsstillende måte. 

Det faktiske forbruket er ikke omstridt. Strømmen er brukt og nettselskapet har i henhold til nettleieavtalen § 5-2 og § 6-5 rett til å kreve etterbetalt for avviket mellom stipulert og faktisk forbruk. 

Nemnda bemerker for øvrig at det kan synes rimelig at klager tilbys en nedbetalingsplan i denne saken. 

Nemndas konklusjon er at klager ikke gis medhold. 

Uttalelsen er enstemmig. 

VEDTAK 

Klager gis ikke medhold. 

Oslo, 30. september 2019 

Ragnar Lindefjeld, leder

Anne Sofie Faye-Lund, Forbrukerrådet

Thomas Iversen, Forbrukerrådet

Jon Aadland, Energi Norge

Lars Lima, Energi Norge

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.