Sak: 21-396  Klage knyttet til fakturering – Tibber Norge AS

Saken gjaldt uenighet om betalingsplikt for fakturert krav. Klager bestred grunnlaget for faktureringen under henvisning til egne måleravlesninger. Hun mente at hun var overfakturert i forhold til hennes reelle forbruk. Tibber Norge AS opprettholdt betalingskravet. Selskapet viste til at kravet var korrigert etter faktisk forbruk, og anførte at det ikke forelå grunnlag for å frita klager fra betalingsplikten. Klager ble enstemmig ikke gitt medhold.

Tibber Norge AS benytter Fornybar Norges standardkontrakter.     

Saken gjelder uenighet om betalingsplikt for fakturert krav.  

Regelverk: Standard kraftleveringsavtale § 2-2.   

Historikk:    

23.06.2021 – Klagers kraftforbruk blir avlest for perioden 23.02.2021–18.06.2021.   

12.07.2021 – Tibber Norge AS fakturerer klager for kr 2486,06.   

03.11.2021 – Tibber Norge AS ved Lowell Norge AS krever klager for resterende kr 1725,02.   

Krav: Klager bestrider etterfaktureringskrav.  

Partenes anførsler:    

Klager hevder at det ikke foreligger grunnlag for å fakturere henne for kr 1725,02 idet beløpet baserer seg på en feilaktig beregning av kraftforbruket. Hun viser til at nettselskapets beregninger avviker fra hennes egne avlesninger i Tibber Norge AS' måleravlesningsfunksjon. Hun mener at det oppgitte forbruket ikke samsvarer med det reelle.   

Tibber Norge AS fastholder kravet og viser til at beløpet bygger på en etterfølgende avregning av faktisk forbruk. Selskapet forklarer at det bestridte kravet har grunnlag i en korrigering av det opprinnelige betalingskravet fordi det bygde på et stipulert forbruk som i ettertid viste seg å ligge for lavt.  

Nemnda ser slik på saken:   

Saken gjelder uenighet om betalingsplikt for etterfaktureringskrav. Spørsmålet er om klager plikter å betale den resterende delen av den omtvistede fordringen, beregnet til kr 1725,02.  

Utgangspunktet etter standard kraftleveringsavtale § 2-1 er at måling og registrering av kundens kraftforbruk foretas av nettselskapet. Ved avregning av kunden skal kraftleverandøren bruke de verdiene som er registrert av nettselskapet i Elhub. Klager har anført at Tibber Norge AS har lagt uriktige verdier til grunn ved faktureringen, og at hun som følge av det ikke har betalingsplikt for den del av betalingskravene som overstiger de selvavleste verdiene. Spørsmålet for nemnda er følgelig om det foreligger faktureringsfeil fra selskapets side av betydning for klagers betalingsplikt.  

Standard kraftleveringsavtale § 2-2 oppstiller en rett for partene til å kreve henholdsvis tilleggs- eller tilbakebetaling der det foreligger faktureringsfeil. Bestemmelsen åpner for etterfølgende korrigering for å bringe fakturert beløp og reelt forbruk i samsvar med hverandre. Dette innebærer blant annet at kraftleverandøren kan kreve tilleggsbetaling for korrigert forbruk som ikke tidligere er fakturert. Tilleggsbetaling kan likevel ikke kreves av kraftleverandøren dersom feilen skyldes forhold hos kraftleverandøren eller noen som kraftleverandøren svarer for, og kunden var i aktsom god tro, jf. § 2-2 annet ledd.  

Nemnda tar først stilling til om det foreligger feil som skyldes forhold hos kraftleverandøren eller noen som kraftleverandøren svarer for.  

Slik saken er opplyst har klagers nettselskap, BKK AS, foretatt en korrigering av klagers forbruk. Forbruket som lå til grunn for faktureringen var først estimert for flere måneder, men ble deretter korrigert til faktisk forbruk for de samme måneder etter måleravlesning den 23. juni 2021. Nemnda har ikke grunnlag for å trekke riktigheten av disse verdiene i tvil, og legger til grunn at klagers forbruk er fastsatt korrekt. Tibber Norge AS har videre avregnet klager med grunnlag i de innmeldte verdiene, slik kraftleverandøren er forpliktet til etter standardavtalen § 2-1. Nemnda kan ikke se at det foreligger feil ved innklagedes fakturering av klager.  

Som følge av at det ikke kan påvises feil ved faktureringen, er det ikke nødvendig å vurdere om klager var i aktsom god tro om forholdet. Det er herunder ikke nødvendig å vurdere betydningen av Tibbers måleravlesningstjeneste på selskapets applikasjon.   

Klager plikter dermed å betale den resterende delen av den omtvistede fordringen.  

Nemndas konklusjon er at klager ikke gis medhold.   

Uttalelsen er enstemmig.   

 

VEDTAK   

Klager gis ikke medhold.   

Oslo, 12. juni 2023   

 

Henrik E. Kolderup, leder   

Thomas Iversen, Forbrukerrådet   

Lars Lima, Fornybar Norge 

 

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.