Sak: 22-226 Klage over fakturering – NorgesEnergi AS

Saken gjaldt uenighet om fakturering og beregning av spotpris. Klager hevdet at han hadde blitt fakturert i strid med reglene om avregning og fakturering. Han viste til at beregningen av spotpris oversteg områdepris på Nord Pool Spot og til at innklagede ved faktureringen ikke hadde tatt hensyn til merverdiavgiftsfritaket i merverdiavgiftsloven § 6-6. Selskapet bestred at det forelå feil ved faktureringen og hevdet at klagers oppfatning baserte seg på en misforståelse av beregningsmetoden. Klager ble enstemmig ikke gitt medhold.

NorgesEnergi AS benytter Fornybar Norges standardkontrakter.  

Saken gjelder uenighet om fakturering og beregning av spotpris.  

Regelverk: Standard kraftleveringsavtale §§ 2-1 og 3-1, avregningsforskriften og merverdiavgiftsloven § 6-6.  

Historikk:  

01.2022 – Klager mottar omtvistet faktura for desember 2021.  

08.02.2022 – Faktura oversendes inkasso.  

Krav: Klager krever at omtvistet faktura korrigeres.  

Partenes anførsler:  

Klager hevder at han er fakturert etter en for høy spotpris. Han hevder at innklagede ikke har forholdt seg til områdepris på Nord Pool Spot. Klager mener at spotpris skulle vært 59,53 øre/kWh, og ikke 79,38 øre/kWh.  

Klager mener videre at innklagede ikke har tatt hensyn til merverdiavgiftsfritaket i merverdiavgiftsloven § 6-6. Han mener uansett at innklagdes beregning av spotpris – selv medregnet uriktig merverdiavgift – overstiger korrekt beregnet beløp.  

NorgesEnergi AS hevder at klager har misforstått beregningsmåten. Selskapet viser til spotpris for den aktuelle perioden og til sammenhengen som denne har med den tidsmessige fordelingen av klagers kraftforbruk. Innklagede peker på klagers forhøyede gjennomsnittsforbruk over en seksdagersperiode, da snittprisen også var høyere. Selskapet understreker sammenhengen mellom disse to faktorene i beregningen av gjennomsnittlig spotpris.  

Selskapet peker videre på at differansen i pris som klager viser til, også skyldes ulik angivelse av valuta.  

Nemnda ser slik på saken:   

Saken gjelder uenighet om fakturering og beregning av spotpris. Spørsmålet for nemnda er om innklagede energiselskap har avregnet og fakturert klager i strid med gjeldende regler.  

Nemnda kan ikke se at det er påvist feil ved avregningen i den omtvistede fakturaen for desember 2021. Det er ingen holdepunkter i fakturaen for at klager er avregnet i strid med forskriftsbestemmelser. Det er videre presisert i fakturaen at både fastbeløp og spotprisbeløp er fritatt for merverdiavgift ved at merverdiavgift er satt til 0 kr, jf. merverdiavgiftsloven § 6-6. Det er ingen holdepunkter for at fakturaen bygger på uriktig merverdiavgiftshåndtering.  

Nemnda bemerker at gjennomsnittlig spotpris som er angitt i fakturaen, vil bero på timesprisene i markedet i faktureringsperioden sammenholdt med fordelingen av kundens forbruk per time. Det er totalkostnaden ved kundens forbruk fordelt på kundens forbruk i kWh som gjenspeiles i snittprisen i fakturaen. I tillegg kommer eventuelle påslag per kWh. Det er dette selskapet har vist til i sitt tilsvar til nemnda, og nemnda er altså enig i dette. Nemnda finner det derfor sannsynlig at den angitte snittprisen skyldes fordelingen av klagers forbruk i faktureringsperioden, sammenholdt med timeprisene som gjaldt i faktureringsperioden.  

Nemnda bemerker at den konkrete beregningen kan være vanskelig tilgjengelig og at den klart kan gi opphav til misforståelser. Det er likevel vanskelig å se hvordan utregningen av gjennomsnittlig spotpris kunne vært spesifisert på en hensiktsmessig måte i fakturaen.  

I denne saken kan nemnda ikke se at det er påvist feil i faktureringen, og klager plikter derfor å betale fakturaen.  

Nemndas konklusjon er at klager ikke gis medhold.   

Uttalelsen er enstemmig.  

VEDTAK   

Klager gis ikke medhold.   

   

Oslo, 22. mai 2023   

Henrik E. Kolderup, leder   

Gustav Norman, Forbrukerrådet   

Jon Aadland, Fornybar Norge    

Lars Lima, Fornybar Norge 

 

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.