Sak: 22-924 Klage knyttet til fakturering – Fortum Strøm AS

Saken gjaldt uenighet om beregningsgrunnlaget for omtvistet faktura. Klager bestred betalingsplikt for faktura fra april 2022 med grunnlag i beregningen av kravene for januar og februar 2022. Selskapet opprettholdt kravet under henvisning til at det ikke forelå feil. Selskapet mente at klager var kompensert for feilinnbetalingen, og at faktura av april 2022 måtte anses korrekt. Klager ble enstemmig ikke gitt medhold.

Fortum Strøm AS benytter Fornybar Norges standardkontrakter.     

Saken gjelder uenighet om beregningsgrunnlaget for omtvistet faktura.   

Regelverk: Standard kraftleveringsavtale §§ 1-2 og 3-1.  

Historikk:   

04.12.2021 – Partene inngår avtale om kartleggingsproduktet «Skredderstrøm».  

04.01.2022 – Klager settes feilaktig på produktet «Fortum Stabil».  

01.04.2022 – Klager overføres til korrekt avtaleprodukt, «Fortum Flyt».  

19.04.2022 – Klager mottar omtvistet faktura.  

Krav: Klager bestrider betalingskravet hva gjelder januar og februar 2022 og krever faktura korrigert.   

Partenes anførsler:    

Klager hevder at Fortum Strøm AS har fakturert ham dobbelt for perioden januar og februar 2022. Han viser til at han ble kompensert for feilaktig innbetalt beløp i januar og februar, og at selskapet dermed ikke har grunnlag for å fremsette betalingskrav for samme periode i faktura i april 2022.   

Klager hevder at selskapet har opptrådt i strid med god forretningsskikk ved å sende betalingskravet til inkasso uten forutgående faktura.   

Fortum Strøm AS fastholder fakturaen og hevder at det ikke er grunnlag for å frita klager for betalingsansvar. De mener at feil som skyldes forhold på deres side er tilstrekkelig kompensert for og at kravet som følger av omtvistet faktura reflekterer reelt strømforbruk.   

Selskapet viser til at klager er kompensert for det feilaktig innbetalte beløpet fra januar gjennom direkte utbetaling og fra februar gjennom fratrekk fra omtvistet faktura.  

Nemnda ser slik på saken:   

Saken gjelder uenighet om beregningsgrunnlaget for omtvistet faktura. Spørsmålet er om det foreligger feil ved fakturaen som har betydning for klagers betalingsplikt.  

Nemnda legger til grunn at det ble inngått avtale mellom partene i desember 2021 om produktet «Skredderstrøm». I henhold til dette produktet skulle kundens forbruksmønster kartlegges i en måned, før selskapet ga anbefaling om hvilket produkt kunden skulle settes på. Etter kartlegningsperioden på én måned er det enighet om at klager ble plassert på uriktig avtaleprodukt, «Fortum Stabil» fra januar 2022. Dette medførte at han for månedene januar og februar 2022 betalte for mye for sitt kraftforbruk sammenliknet med hva han skulle betalt for det riktige produktet, «Fortum Flyt Forbruk». Den fakturaen som er bestridt i saken ble utstedt 19. april 2022. På denne fakturaen ble det feilfakturerte kravet for januar kreditert.  

Klager har fremholdt at han har blitt fakturert dobbelt for sitt kraftforbruk i månedene januar og februar 2022, og at han dermed ikke har betalingsplikt for den delen av fakturaen som henføres til disse månedene. Nemnda kan imidlertid ikke se at det foreligger feil ved fakturagrunnlaget. Nemnda legger ved denne vurderingen til grunn selskapets opplysninger om at faktureringen for desember 2021 er korrekt, og at tilbakebetalingen til klager av betalt faktura for mars 2022, som inkluderte fakturering for februar 2022, er gjennomført.  

Etter nemndas syn er derfor de feilfakturerte beløpene kreditert og ny avregning skjedd med grunnlag i prisvilkårene etter avtalen «Fortum Flyt». Nemnda har heller ingen holdepunkter for å betvile at kravet gjenspeiler klagers faktiske forbruk. Nemnda legger derfor til grunn at kravet som følger av fakturaen som ble utstedt i april 2022 må anses som korrekt.   

Nemndas konklusjon er at klager ikke gis medhold.   

Uttalelsen er enstemmig.  

VEDTAK   

Klager gis ikke medhold.   

   

Oslo, 12. juni 2023   

Henrik E. Kolderup, leder   

Gustav Norman, Forbrukerrådet   

Jon Aadland, Fornybar Norge    

Lars Lima, Fornybar Norge     

 

Elklagenemndas vedtak er rådgivende.